Lampskärm - Pyssel & pysseltips - Make & Create
Kategorier
Nyhetsbrev

Gör din egen lampskärm
Tänk att kunna välja sitt favorittyg och ha som lampa! Nu går det faktiskt superenkelt med vårt nya set med allt du behöver för att göra en egen skärm. Matcha din fina lampfot eller häng den i taket. Skärmen kommer i 5 olika storlekar så bara att välja den som passar dig. På bilden har vi använt den som är 40 cm i diameter och den passar fint i taket. 20 och 30 cm funkar båda på lampfot. 


Så allt du behvöer är ett kit med vår lampskärm och ditt tyg. Nu kan du göra exklusiva skärmar med desigtyger utan att det behöver kosta skjortan. Storleken du behöver på tyget står på förpackningen. Längst ned i beskrivningen hittar du också en länk till en film där man också kan se hur man gör.  Beskrivning på engelska medföljer i kitet men här kommer våran med lite extra tips och trix.
Gör såhär:


1. Materialet du behöver, allt utom tyget ingår i kitet för att göra din egen lampskärm. Vi valde tyget "Tillsammans" av Lisa Bengtsson för Mario. 


2. Måtta ut tyget och passningen på mönstret så att du får det som du vill ha det. Tips: Stryk tyget innan du fäster det på lampplasten, då blir det snyggare. 


3. Dra av filmen på lampplasten och fäst tyget, börja i ena änden och jobba dig bortåt. Stryk ut ev bubblor med handen. 


4. Klipp bort överflödigt tyg längs med långsidorna.  Tips: Här kan man vara mycket mer noga än vi var. Så klipp gärna så tätt emot kanten på lampplasten som det går. Det blir lättare sen när du ska rulla tyget runt stålramen. Spara gärna lite i kortändarna och vik runt kanten på lampplasten. Fäst med den dubbelhäfande tejpen (det är extra på rullen så ingen fara att den inte räcker). 


5-6. Fäst den dubbehäftande tejpen runt stålcirklarna, låt plasten vara kvar på andra tejpsidan. Gör lika på den andra 


7. Vik längs de förmarkerade linjerna på lampplasten som du fäst på tyget. Dra sedan bort remsorna på varje sida. 


8-9. Nu ska du fästa stålringarna. Det ser svårare ut än det är. Ta bort skyddsplasten på den dubbehäftande tejpen, sätt fast den ena ringen mot tyget, var noga att den ligger precis  lampplasten. Gör samma för den andra ringen. Sen är dett bara att rulla, styr så att de fortsätter ligga precis i kanten. Tips:  Tänk på att vända ringen åt rätt håll, de buktar lite innåt (eller utåt) om man vänder den rätt. Vi märkte att det gick att göra om, men det var krångligt ;) Så tänk på det innan. 

Sätt en dubbelhäftande tejp i skarven där tygerna överlappar så får du ett snyggt avslut, särskilt om du gjorde tipet på punkt 4, att vika in lite tyg runt kanten på plastens kortsidor-


10-11. När du fäst lampplasten är det dags att fixa kanterna. Klipp små jack i tyget där ringen fäster i metallen som håller i lampstommen, så kan du lättare vika ned tyget. Vik tyget runt ringen och använd verktyget som medföljer för att få in tyget ordentligt runt ringen och ett snyggare resultat.


Klart!

Här har vi gjort en lampskärm som är 30 cm i diameter med ett härligt tyg av Marimekko, "Sonaatti" av Kaarina Kellomäli från 1967. Riktigt snyggt och enkelt att göra egna skärmar. Och tänk vilken kul present. Återanvänd mormors gamla duk, eller det där favorittyget från Svenskt Tenn som egentligen är lite för dyrt, blir rätt prisvärt när man kan göra en egen skärm!


Lycka till!

/AnnikaHär tipsar våra inspriatörer om sina varianter:

Skriv ut
Länkade produkter:

Sortera på:

{{ row.rowsum_to_pay + row.discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
{{ row.qty }} st {{ row.artname | limitTo : 15 }} {{ row.artname.length > 15 ? '...' : '' }}
Frakt:
{{ NGDATA.shopcart.head.wdel_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Faktureringsavgift:
{{ NGDATA.shopcart.head.wpay_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Rabatt:
-{{ NGDATA.shopcart.head.total_discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_qty }} produkter
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_qty }} produkter
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_to_pay | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Kundkorg
Kassa
Varukorg
Produkt Variant Antal Pris
{{ row.artname }} {{ row.attr1_code }} {{ row.rowsum_to_pay + row.discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Frakt: {{ NGDATA.shopcart.head.wdel_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Faktureringsavgift: {{ NGDATA.shopcart.head.wpay_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Summa: {{ NGDATA.shopcart.head.tot_to_pay | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Gå till kassan

Byt Bakgrund