Flätad korg - Pyssel & pysseltips - Make & Create
Kategorier
Nyhetsbrev

Flätad korgAtt göra sin egen flätade korg av hobbyfilt kan vara lite trixigt den första gången men när man väl fått grepp om det så är det faktiskt svårt att sluta. En snygg och praktisk inredningsdetalj. Välj färg på filten som passar just hemma hos dig. Du behöver:


- Hobbyfilt, 3 mm. Till denna storlek på korgen går det åt precis ett ark 42x60 cm. Men då har man inget utrymme för fel.


- Limpistol och lim


- Skärmatta/linjal och rullkniv. (Eller något annat som gör att du kan skära/klippa raka remsor. Det är lättare om remsorna är helt lika.)


- Klädnypor


- Eventuellt läderremmar för att göra handtag. 


Gör såhär:


Fäta botten1-2. Skär till remmarna 3 cm breda och 60 cm långa. Du behöver totalt 13 st vilket är precis vad du får ut på ett ark 42x60 cm hobbyfilt


3. Lägg ut remmarna 4 st bredvid varandra. Mät ut mitten (30 cm) och börja sedan fläta med två andra remmar så att de hamnar på varsinsida om mitten. 


4. Fortsätt att fläta en på respektive sida om de två du flätat om mitten. Så att det ser ut som på bild 4. För att hålla flätningen tajt och så att den inte glider isär så ta hjälp av klädnypor. Nu har du botten på korgen färdig.Fläta kanter5-6. Nu är det dags att börja göra kanterna. Här är det super att ha lite extra tålamod och använda klänyporna. Bestäm vilken kortsida du ska ha skarvarna på och börja fläta från insidan. Ha lite extra rem över på insidan. Fläta en sida, vik upp remmarna i 90 grader mot botten. När du kommer till hörnet så viker du upp nästa sida 90 grader mot botten och fortsätter fläta. Första varvet kan vara lite rörigt då hälften av remmarna kommer att ligga ned då de inte är inflätade på sidan än. Men håll ut! Varv två så kommer de på plats. Flytta efter klädnyporna eftersom. De är till stor hjälp. Se ochså till att du håller efter och flätar rätt så tajt för att hålla stabilitenten i korgen. 


7-8. Fortsätt fläta på samma sätt tills du gjort alla 4 varv.

Tajta till det du flätat så att det inte är förmycket luft mellan raderna. Sedan kortar du av de lösa remmarna på insidan i de vågräta varven du just flätat så att de överlappar varandra ca en ruta. Limma ihop dem med limpistol. Låt torka. 


Fläta kanten och fästaBild 9-14 visar hur man flätar ned kanten. Detta är separata bilder för att lättare visa hur man gör då det är svårt att visa direkt i korgen.9. Tänk dig att den övre kanten på den flätade biten är kanten uppåt på korgen. 10. Lägg den sista remmen (nr 13) ovanpå den flätade kanten. 11. Vik över de uppstickande remmarna nedåt så att de flätar/viker in den sista remmen. Varannan kommer hamna under och varannan över den remmen. (se bild 14 för att se hur det ska se ut upptill. 12. Fortsätt fläta in i den befintliga korgen genom att pilla in remmarna i det du redan flätat på insidan.13. Så här ska det se ut när du gjort två led ned i flätningen. 14. Toppen på korgen kommer att se ut såhär. Fläta kanten på korgen.


15. Lägg rem 13 på insidan på korgen. Mät ut hur lång den ska vara för att gå runt på insidan. Korta av och limma ihop den med limpstolen. Gör den inte för tajt för då blir det svårt med flätningen sen, utan tryck ut den ordentligt så att du får plats att fläta ned kanten.16.  När du flätat ned två led/rader så klipper du av de remmar som sticker ut på insidan. Om du vill kan du nu klippa till läderremmar och limma fast. Stick ned dem i flätningen och fäst med limpistolen. 


 


Den flätade korgen funkar utmärkt som kruka också, bara man har ett fat i botten för den är inte vattentät :)

När du nu greppat hur man gör så är det bara att fortsätta pyssla, göra större/mindre och i andra färger! 


Lycka till!


/Annika

Skriv ut
Länkade produkter:

Sortera på:

{{ row.rowsum_to_pay + row.discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
{{ row.qty }} st {{ row.artname | limitTo : 15 }} {{ row.artname.length > 15 ? '...' : '' }}
Frakt:
{{ NGDATA.shopcart.head.wdel_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Faktureringsavgift:
{{ NGDATA.shopcart.head.wpay_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Rabatt:
-{{ NGDATA.shopcart.head.total_discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_qty }} produkter
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_qty }} produkter
{{ NGDATA.shopcart.head.tot_to_pay | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Kundkorg
Kassa
Varukorg
Produkt Variant Antal Pris
{{ row.artname }} {{ row.attr1_code }} {{ row.rowsum_to_pay + row.discount | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Frakt: {{ NGDATA.shopcart.head.wdel_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Faktureringsavgift: {{ NGDATA.shopcart.head.wpay_carriage | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Summa: {{ NGDATA.shopcart.head.tot_to_pay | viskanCurrency: NGDATA.shopcart.head.currencyCode }}
Gå till kassan

Byt Bakgrund